23 November 2016 / reputation management /

Sydney tweede jaar op rij stad met beste reputatie wereldwijd

Onlangs maakte het Reputation Institute, waarvan wij als strategisch communicatiebureau de exclusieve partner zijn voor België, de resultaten bekend van de City RepTrak® 2016. Deze jaarlijkse studie meet en beoordeelt dit jaar de reputatie van 55 steden wereldwijd. Met een uitmuntende score van 81.8 pronkt de Australische stad Sydney voor het tweede jaar op rij aan de top van de ranking, gevolgd door de steden Vienna en Zurich. Opvallend dit jaar is de aanwezigheid van maar liefst drie Canadese steden in de top 10: Toronto (79.5), Montreal (78.7) en Vancouver (78.5). De meting werd uitgevoerd onder een representatieve groep van respondenten in alle G8-landen. Het gaat hier dan ook om de externe perceptie van een stad.

Reputatieschade na Brussels-bashing blijft beperkt

Dat de City RepTrak® score van onze hoofdstad er dit jaar op achteruit gaat, zal niemand verbazen. De afgelopen maanden zijn dan ook keihard geweest voor Brussel: terreurbedreigingen, politie-invallen in Molenbeek, de beruchte ‘lockdown’ van de stad en de aanslagen in de vertrekhal van vliegveld Zaventem en bij metrostation Maalbeek zorgden voor veel kritiek uit het buitenland. Toch kunnen we stellen dat de gehele reputatieschade voor de stad vrij beperkt blijft. Brussel gaat er dit jaar met -1.9 punten op achteruit, maar haalt nog steeds een goede score van 70.3. De talrijke initiatieven om het imago van Brussel bij te stellen bij buitenlandse toeristen, media, en bij de Brusselaars zelf, werpen dan toch vruchten af.

 

Opmerkelijk is dat de reputatiescores van de stad Parijs en van het land Frankrijk dit jaar niet slecht zijn. Integendeel, de algehele reputatiescores kennen zelfs een stijging. Het lijkt er dus op dat de nasleep van hun aanslagen (november 2015) wat verwerkt zijn. Hoewel Parijs op het aspect veiligheid, een belangrijk en zwaar doorwegend attribuut op de algemene reputatie, aanzienlijk veel punten heeft verloren, slaagt de Franse hoofdstad er toch in om haar algehele reputatiescore hierdoor niet te laten schaden.

Andere opvallende trends in de City RepTrak® 2016 resultaten

Voor het allereerst behalen er steden een uitmuntende reputatiescore in de City RepTrak® (score > 80) 3 Canadese steden staan in de top 10: Toronto (79.5), Montreal (78.7) en Vancouver (78.5) Zweden, Canada en Zwitserland worden gepercipieerd als de meest gelukkige, vreedzame en progressieve landen.

Het City RepTrak®-onderzoek meet de reputatie van een stad op basis van vier indicatoren: vertrouwen, aanzien, bewondering en algemene indruk. Voor elke stad worden daarnaast nog eens dertien attributen beoordeeld, waaronder het ondernemingsklimaat, de infrastructuur, de aanwezigheid van cultuur, de efficiëntie van het bestuur en hoe mooi de stad bevonden wordt. Aan elke stad wordt op basis van deze elementen een reputatiescore toegekend, die als volgt geïnterpreteerd moet worden:

0-40                       Slecht

40–60                    Zwak

60-70                     Matig

70-80                     Sterk

80 en hoger        Uitmuntend

De City RepTrak® 2016 werd tussen augustus en september 2016 uitgevoerd door het Reputation Institute bij een representatieve groep respondenten uit de G8-landen (Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Canada, Rusland). De resultaten laten toe om vanuit een extern perspectief de reputatie van de verschillende steden te analyseren. Meer dan 23.000 respondenten namen deel aan dit onderzoek en evalueerden in totaal 55 steden, waaronder de meest prestigieuze steden ter wereld. [1]

[1] Volledige City RepTrak® 2016 op https://www.reputationinstitute.com/Resources/Registered/PDF-Resources/2016-City-RepTrak.aspx

Contacteer Walter Gelens voor meer informatie op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

twitter google+ linkedin