21 May 2015 / media relations /

Drie redenen om storytelling toch te overwegen

Wie geregeld presentaties geeft of toespraken houdt, kan beamen dat storytelling, het gebruiken van – persoonlijke – verhalen en anekdotes, een sterke indruk nalaat: mensen houden van verhalen en onthouden ze beter dan een droge opsomming van feiten. Toch merken we dat alleen echt goede sprekers (of goed getrainde sprekers) de stap naar storytelling durven zetten. Als de impact ervan zo sterk is, waarom blijkt de techniek voor minder geoefende sprekers dan een brug te ver?

 

‘Men is het niet gewoon’

Een veelgehoord obstakel is dat medewerkers uit bedrijven en organisaties gewoon zijn om naar een spreker te luisteren die min of meer systematisch vertelt wat er op zijn Powerpoint-slides te lezen valt. Zelden wordt van het volgende proces afgeweken: presenteren = op voorhand slides klaarmaken, deze projecteren en aflezen tijdens een vergadering en ze vervolgens ter info opsturen aan de aanwezigen. De organisatie dwingt ons m.a.w. in dit vastgeroeste stramien.

 

‘Ik durf niet te veel op te vallen’

Afwijken van een ingeburgerde gewoonte vraagt moed. Je moet het maar durven om buiten de platgetreden paadjes van de corporate “ik-lees-mijn-slides-af’ cultuur te treden. En dat terwijl presenteren sowieso al zenuwslopend is voor veel ongeoefende sprekers. Nummer twee van de meest opgesomde angsten, na de angst om te sterven… (!)

 

Mijn doelgroep heeft geen verhalen nodig om aandachtig te zijn

Voorts horen we ook dat verhalen niet gepast zouden zijn bij doelgroepen van technische, financiële of andere hoog opgeleide profielen. Zij verstaan jargon, vinden dat efficiënter en – vooral – geloofwaardiger. Een leuke ‘verpakking’ kan je gebruiken bij kinderen of eventueel tijdens marathonmeetings op het einde van de dag om iedereen wakker te houden…

 

Voor ons is het antwoord op de bovengenoemde obstakels eenvoudig. Als je presenteert, doe je dat om de volgende redenen: dat er naar jou geluisterd wordt, dat je toehoorders begrijpen wat je zegt en dat ze – als het even kan – onthouden wat je zegt. Als dat niet het geval is, ben je veel tijd aan het verliezen: die van je publiek en (wat erger is) ook je eigen kostbare tijd.

 

Om elk van deze drie redenen is storytelling een zeer waardevolle techniek: je trekt de aandacht, je spreekt klare taal en je wordt er gegarandeerd de volgende dagen over aangesproken. Want mensen, jong of oud, zijn nu eenmaal fan van verhalen.

 

Heidi Bosmans

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

twitter google+ linkedin