03 October 2016 / public affairs / FR 

Minister-Presidenten speechen zoals ze gebekt zijn

Wat ons opviel in de openingstoespraken van het politieke jaar

Het zomerreces is achter de rug, tijd voor een nieuw politiek jaar. In Vlaanderen werd dit traditiegetrouw in gang gezet door de Septemberverklaring van minister-president Geert Bourgeois op 26 september. In Wallonië gaf Paul Magnette een week eerder al het startschot met zijn toespraak naar aanleiding van het Feest van het Waals Gewest. Rudy Demotte, minister-president van de Franse Gemeenschapsregering, gaf zijn speech tijdens het Feest van de Fédération Wallonie-Bruxelles op 27 september.

 

Wij legden de drie, symbolisch belangrijke, toespraken naast elkaar en gingen op zoek naar opvallende gelijkenissen of verschillen. Dit was wat ons opviel:

1. Eigen regio eerst

Een opvallende gelijkenis tussen de drie toespraken is hoe vaak er wordt verwezen naar de eigen regio. In de speech van Geert Bourgeois wordt het woord ‘Vlaanderen’ maar liefst 15 keer vermeld. Ook ‘Vlaams’ en ‘Vlamingen’ zijn niet uit de lucht. Paul Magnette doet nog beter. Zijn toespraak mag dan wel korter zijn, het woord ‘Wallonie’ valt maar liefst 16 keer. Rudy Demotte houdt het diplomatisch op 7 vermeldingen van ‘Bruxelles’ en exact evenveel van ‘Wallonie’.

2. En de prijs voor navelstaren gaat naar …

… Vlaanderen! In de Septemberverklaring is het vruchteloos zoeken naar een vermelding van ‘Europa’ (of enig ander land overigens). Ook over Wallonië geen woord in de Vlaamse Septemberverklaring. Niet zo bij Paul Magnette, die geregeld verwijst naar de Europese Unie. Toegegeven… hij doet het vooral omdat hij meer steun verwacht na het drama bij Caterpillar in Charleroi. Maar Magnette heeft het ook over Vlaanderen en Brussel.  Rudy Demotte lijkt de breedste kijk te hebben. Hij heeft het over de Amerikaanse en Franse presidentsverkiezingen, snijdt het thema aan van de TTIP handelsakkoorden tussen de VS en de Europese Unie en laat ook de 60e verjaardag van het Verdrag Van Rome niet onvermeld.

3. De ‘taalgrens’ is blijkbaar ook de grens tussen ratio en emotie.

De toespraak van Geert Bourgeois bevat behoorlijk wat getallen: de ‘miljoenen’ en ‘miljarden’ vliegen de lezer om de oren.

Centraal in het woordenregister van Bourgeois staan ‘investeringen’, ‘middelen’, ‘inspanningen’, ‘ambitie’, ‘resultaten’ en … ‘verantwoordelijkheid’. Het zal niemand nog verwonderen dat de roots van Geert Bourgeois in West-Vlaanderen liggen. Het Vlaamse discours klinkt ambitieus en optimistisch, maar het blijft wel heel zakelijk en rationeel en appelleert vooral aan de Vlaamse ondernemingsgeest.

De Franstalige minister-presidenten bespelen duidelijk een andere taalregister: hier staan vooral ‘waarden’ (‘fraternité’, ‘citoyenneté, ‘liberté,  ….) en ‘emoties’ (‘drame’, ‘douloureux’,’dumping social’  …  ) centraal. Hun toespraken zijn bedoeld om de harten te winnen van de Waalse ‘travailleurs’ (Magnette) of van de Brusselse ‘citoyens’ (Demotte).

Samengevat: als we uit de toespraken van de drie minister-presidenten een snelle conclusie zouden mogen trekken in verband met hun persoonlijkheid (en die van de regio die ze vertegenwoordigen), dan komen we onvermijdelijk terecht bij volgende stereotypering: 

Geert Bourgeois, de bevlogen boekhouder

Paul Magnette, de ijverige ideoloog

Rudy Demotte, de dromerige diplomaat

 

Kathy Galloy & Carl Buyck

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Speech Geert Bourgeois:

Blog Bourgeois

 

Speech Paul Magnette:Blog Magnette

 

 Speech Rudy Demotte :

Blog Demotte

twitter google+ linkedin
Speech Bourgeois