28 May 2015 / digital media /

Je eerste stappen in de wereld van de SEO

Eind april paste Google zijn zoekalgoritme aan. Websites die geen mobiele versie hebben, kelderen in de zoekresultaten op Google. Maar wat als je al een responsive site hebt, en je (nog) hoger wil scoren in de ranglijsten van Google, zonder daarbij al te veel aan de technische codes van je site te moeten knoeien?

DO’S

Tools om SEO te vergemakkelijken

Er bestaat een heel breed spectrum aan factoren die ervoor zorgen dat Google fan wordt van je website. Het aantal sites dat naar jouw webdomein linkt, welke sites dat zijn en hoe goed die scoren, de populariteit van je website binnen jouw branche, en nog veel meer elementen waar je niet altijd veel controle over hebt. Maar dat wil niet zeggen dat je niks kan doen.

Google Webmasters Tools is een handige applicatie om je site te optimaliseren. Ze geeft bijvoorbeeld problemen aan op je site - zoals een link die niet meer werkt, je kan er vinden hoe gebruikers op je site terechtkomen, en je ziet een lijst van links nar jouw website. Let wel: je hebt een google-account nodig om je site toe te voegen. Vervolgens moet je ook nog even een sitemap uploaden.

Indien je aan de slag wil met keywords die hoog scoren in de algoritmen van de zoekmachine, dan is er de Google Keyword Planner. Hoewel ze niet meer almachtig zijn, zijn keywords weldegelijk nog steeds relevant voor je SEO. Onderzoek naar relevante keywords toont je waar mensen geïnteresseerd in zijn - meer nog, het plakt er zelfs een cijfer op. Google Adwords vertelt je dan weer de exacte termen waar mensen op zoeken wanneer ze iets te weten willen komen over jouw branche. De perfecte tool dus om hen naar jouw pagina te leiden.

Unieke, hoogwaardige content

Daarmee raak je al een heel eind, maar volwaardige SEO is nog steeds een kwestie van autoriteit en content. Zoekmachines houden van unieke, hoogwaardige informatie. Interessante onderwerpen zullen lezers opleveren, die op hun beurt jouw content zullen willen delen - wat je SEO alweer ten goede komt.

Dit is het hart van waar SEO op dit moment voor staat. Creëer content die zo goed is, dat anderen het voor jou willen promoten door ernaar te linken op hun LinkedIn pagina, door erover te schrijven op hun blog en erover te tweeten. Hoe vaker je content gedeeld wordt, hoe meer de Google-algoritmen je website zullen zien als een belangrijke, invloedrijke webstek.

 

DON’TS

 

‘Blackhat SEO’

Het lijkt eenvoudig om zoekmachines om de tuin te leiden, en je SEO resultaten een duwtje in de rug te geven. Je keywords herhalen op het einde van je tekst, witte tekst toevoegen op een witte achtergrond, onzichtbare links op je site plaatsen, enz. Slecht idee. Google leest namelijk je code en zal deze zogenaamde ‘blackhat SEO’ snel doorhebben. Gevolg is dat je site zwaar gestraft zal worden en een diepe duik zal nemen in de zoekrankings. Een gewaarschuwd man is er twee waard.

 

Fien Demuynck

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

twitter google+ linkedin