08 July 2015 / digital media /

10 inspirerende TED talks voor communicatieprofessionals

De meesten onder jullie zullen wel bekend zijn met het concept van de TED Talks: stuk voor stuk inspirerende sprekers die op een krachtige manier komen vertellen over hun passies en overtuigingen.

Wij gingen door het uitgebreide archief en pikten er tien bezielde verhalen uit die, neem het van ons aan, een meerwaarde zullen bieden voor uw communicatie. De baseline van TED is niet voor niets ‘Ideas worth spreading’. Laat u inspireren!

1. Ga je gang! Vind nieuwe woorden uit!

Lexicografe Erin McKean moedigt je aan om nieuwe woorden te ontwikkelen. Soms is het bestaande vocabularium namelijk gewoon niet toereikend. Ze geeft een reeks concrete tips om woorden te creëren. Bottom line: we moeten creatief zijn met taal, om zo zeker te zijn dat we werkelijk alles kunnen uitdrukken in onze moedertalen. Hier kan je de video bekijken.

2. Het curly fry mysterie: waarom likes op sociale media meer zeggen dan je zou denken

Ben jij zo iemand die weinig prijsgeeft over zichzelf op sociale media? Think again. Wetenschappers kunnen veel meer over je achterhalen dan je dacht. Jennifer Golbeck legt uit hoeveel Facebook te weten kan komen door een onschuldige like.

3. ‘Talk nerdy to me’

Melissa Marshall wil alle wetenschappers ervan overtuigen dat wij leken gefascineerd zijn door wat ze doen. Ze roept hen dan ook op om ons te vertellen waar ze mee bezig zijn, maar dan op een manier zodat wij het kunnen begrijpen. Neen, dat wil niet zeggen dat ze hun discours moeten dommer maken. Hoe dat dan wel moet vertelt ze je in deze video.

4. Hoe kan je de wereld redden van slechte meetings?

Iedereen heeft ze wel al meegemaakt, inefficiënte meetings waar je het gevoel hebt dat je je tijd aan het verdoen bent en je niet goed weet waarom jij er überhaupt bij moest zijn. David Grady vertelt je hier hoe en waarom we collectief met deze slechte gewoonte kunnen stoppen.

5. Je lichaamstaal vormt je tot wie je bent

Lichaamstaal bepaalt hoe anderen ons zien, maar het heeft ook een invloed op hoe we onszelf zien. Sociaal psychologe Amy Cuddy toont aan hoe ‘power posing’ – een houding van vertrouwen aannemen, zelfs als je je niet zelfzeker voelt – het testosteron- en cortisolgehalte in je brein beïnvloedt en hoe dit een impact kan hebben op onze slaagkansen.

6. Hoe grote leiders tot actie inspireren

Simon Sinek onderzoekt hoe leiders kunnen inspireren tot samenwerking, vertrouwen en verandering. Hij heeft een eenvoudig maar krachtig model voor inspirerend leiderschap ontwikkeld waarbij alles begint met de vraag “Waarom?”. Hier kan je hem aan het werk horen.

7. Waarom werk niet op het werk gebeurt?

Jason Fried houdt zich bezig met samenwerking, productiviteit en met hoe werk in elkaar zit. Hij heeft er een eerder radicale theorie over. Volgens hem is het kantoor namelijk geen goede omgeving om werk gedaan te krijgen. In zijn talk legt hij uit wat de belangrijkste problemen zijn en overloopt hij drie suggesties om ze aan te pakken.

8. Waarom je de kracht van sociale media niet mag onderschatten

Aan de hand van een case over walvis Mister Splashy Pants toont Alexis Ohanian, een van de oprichters van Reddit, aan hoe geschiedenis wordt geschreven op sociale media. Het verhaal van Mister Splashy Pants hoor je hier.

9. Waarom video’s viraal gaan

Benieuwd naar de redenen waarom video’s viraal gaan? YouTube's trends manager Kevin Allocca bekijkt YouTube filmpjes als job. Hij deelt in deze video vier redenen waarom bepaalde video’s van het ene moment op het andere enorm populair worden.

10. Vind je clickbait maar niets? Klik er niet op!

Erger je je ook soms aan nieuwssites die steeds meer lijken te teren op clickbait? Lijkt het alsof online nieuwssites zich niets meer aantrekken van kwalitatieve journalistiek en enkel uit zijn op pageviews? Sally Kohn heeft de oplossing: klik alleen op artikels die je oprecht interessant vindt. Jij bepaalt namelijk mee wat er online gelezen en gepubliceerd wordt.

 

Fien Demuynck

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.